Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

Social Media

Onderzoek van het Dr. Rath Research Institute:

Oorzaak ontdekt van verhoogd risico op hartinfarct bij patiënten die calciumkanaalblokkers gebruiken: verminderde aanmaak van collageen verzwakt de slagaderwand

Wetenschappelijk onderzoek verricht in het Dr. Rath Research Institute laat zien dan veel gebruikte medicatie uit de groep calciumkanaalblokkers (veelal genomen voor oa. behandeling van verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en angina pectoris) kan leiden tot een vitamine C-tekort in de lichaamscellen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Cardiovascular Disease (June 2016, Vol. 6, No. 2), en verklaren het verhoogde risico op hartziekten, borstkanker en tandvleesproblemen, die in vele klinische studies met dit soort medicatie gemeld worden. Veel belangrijker is echter dat het onderzoek laat zien dat deze bijwerkingen met vitamine C kunnen worden voorkomen. Miljoenen artsen over de hele wereld kunnen van deze ontdekking gebruik maken.

De wereldwijde omzet van calcium-, natrium- en kaliumkanaalblokkers bedraagt inmiddels 6 miljard dollar. In de VS staan de calciumkanaalblokkers op de 8e plaats in de lijst van meest voorgeschreven medicijnen. De ook als “calciumantagonisten” bekende medicijnen remmen de instroom van calcium in de cellen, door het blokkeren van specifieke kanaaltjes die zich bevinden op de cellen van de bloedvatwand (gladde spiercellen), hartspiercellen (myocyten) en andere weefsels.

Het Dr. Rath Research Institute laat met onderzoek zien, dat deze medicijnen niet alleen de instroom van calcium, maar ook de instroom van vitamine C in de cellen blokkeren. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van collageen, het belangrijkste molecuul voor de stabiliteit van bloedvatwanden en bindweefsel in het algemeen. Een vitamine C-tekort is vooral schadelijk voor slagaderwanden, aangezien dat kan leiden tot microscopische vaatwandbeschadigingen, gevolgd door vaatwandaanslag, de oorzaak voor hartinfarct en beroerte.

Het onderzoek laat zien dat van de geteste kanaalblokkers, de medicijnen uit de nifedipinegroep (bv. Amlodipine) de meest uitgesproken werking hebben, met een duidelijk verminderde collageenaanmaak door menselijke vaatwandspiercellen. Het feit dat calciumkanaalblokkers, die wereldwijd door tientallen miljoenen hartpatiënten gebruikt worden in de vooronderstelling dat die een hartinfarct helpen voorkomen, in werkelijkheid het risico daarop zelfs vergroten, behoort tot de grootste problemen in de cardiologie.

Vooral belangrijk is dat het onderzoek van het Dr. Rath Research Institute bewijst dat vitamine C de blokkade van collageenaanmaak, veroorzaakt door de calciumkanaalblokker, kan compenseren. Met name ascorbylpalmitaat, de in vet oplosbare vorm van vitamine C, is daarbij zeer effectief.

Met de publicatie van deze wetenschappelijke gegevens is het vanaf nu uit wetenschappelijk en ethisch standpunt niet meer te verdedigen dat artsen calciumkanaalblokkers aan hartpatiënten voorschrijven zonder daarbij te wijzen op een dagelijkse suppletie met vitamine C.