Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

Social Media

Dr. Matthias Rath

Dr. Rath

Dr. Rath werd in 1955 geboren in Stuttgart. Na voltooiing van zijn medische opleiding werkte hij als arts en onderzoeker aan de universiteitskliniek van Hamburg en bij het Duitse hartcentrum in Berlijn. Zijn onderzoek richtte zich vooral op de oorzaken van atherosclerose en hart- en vaatziekten.

In 1987 ontdekte dr. Rath het verband tussen een tekort aan vitamine C en een nieuwe risicofactor voor hartziekten – lipoproteïne(a). Na publicatie van deze onderzoeksresultaten in het tijdschrift van de American Heart Association Arteriosclerose, accepteerde dr. Rath de uitnodiging om samen te werken met de tweevoudige Nobelprijswinnaar Linus Pauling. In 1990 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij het onderzoek leidde naar hart- en vaatziekten aan het Linus Pauling Instituut in Palo Alto in Californië.

De Nobelprijswinnaar en dr. Rath werkten op verschillende gebieden van voedingsonderzoek samen en de twee wetenschappers raakten nauw bevriend. Zij deelden dezelfde humanistische opvattingen en waren eensgezind in hun strijd voor vrede en gerechtigheid. In 1994, kort voor zijn dood, zei Linus Pauling: "Dat ik dr. Rath als mijn opvolger beschouw, daar heb ik nooit aan getwijfeld."

Dr. Rath en Linus Pauling

Tegenwoordig staat dr. Rath aan het hoofd van een instituut voor voedingsleer en cellulaire geneeskunde. In zijn instituut wordt onderzoek gedaan en worden klinische studies uitgevoerd om de voordelen van microvoedingsstoffen in de strijd tegen een groot aantal ziekten wetenschappelijk te bewijzen. Dr. Rath is de stichter van het wetenschappelijke concept van cellulaire geneeskunde: in de klinische geneeskunde wordt de biochemische kennis over de rol van microvoedingsstoffen als biokatalysatoren bij tal van reacties in de stofwisseling, op het niveau van de cel, systematisch geïntroduceerd. Door het toepassen van deze wetenschappelijke kennis hebben hij en zijn onderzoeksteam vastgesteld dat de volgende veel voorkomende gezondheidsproblemen in eerste instantie veroorzaakt worden door een chronisch gebrek aan microvoedingsstoffen:

Dr. Rath is lid van de ‘New York Academy of Sciences’, de ‘American Heart Association’ en tal van andere wetenschappelijke organisaties. Van zijn populair-wetenschappelijke boeken ‘Waarom dieren geen hartaanval krijgen, maar mensen wel’ en ‘Kanker’ zijn in tien talen vele miljoenen exemplaren verkocht.

"Om in de medische wereld tegen alle belangen en dogma's in een doorbraak te forceren, is net als zeilen op de oceaan," zegt dr. Rath, "de tegenwind doet dienst als je kompas." En hij voegt eraan toe: "Je hoeft geen hoogleraar of Nobelprijswinnaar te zijn; wat telt, is dat hartaanvallen, beroertes, kanker en veel andere ziekten in de toekomst niet meer zullen voorkomen."

Dr. Rath is een uitgesproken voorstander van patiëntenrechten en een vrije beschikbaarheid van natuurlijke gezondheidszorg overal ter wereld. Met zijn pleidooien tracht hij een wereldwijd verbod op de natuurgeneeswijze ten behoeve van de farmaceutische industrie te voorkomen. Om de wereldmarkt van gepatenteerde geneesmiddelen te beschermen, probeert deze industrie een wereldwijd verbod op preventieve en therapeutische gezondheidsinformatie in verband met natuurlijke en niet patenteerbare middelen te bereiken. Hierbij wordt misbruik gemaakt van de ‘Codex Alimentarius’ (Voedingsrichtlijnen) Commissie van de Verenigde Naties.

Als erkenning voor zijn moed om tegen de belangen van de farmaceutische industrie voor zijn overtuiging uit te komenen voor zijn inspanningen voor de wereldbevolking ontving hij in 2001 de prestigieuze ‘Bulwark of Liberty Award’ van de Amerikaanse Vereniging voor Preventieve Geneeskunde.

Zijn engagement voor wereldvrede en sociale rechtvaardigheid culmineerde in de oprichting van de Dr. Rath Health Foundation in 2002. Deze stichting zonder winstbejag ondersteunt een groot aantal activiteiten op het gebied van gezondheid, sociale rechtvaardigheid en – het belangrijkste – het bewaren van de vrede. Hierbij beschouwt dr. Rath het werk van zijn stichting als een voortzetting van de inspanningen in de geest van Nobelprijswinnaars zoals Linus Pauling, Albert Schweitzer, Martin Luther King Jr. en Nelson Mandela.

Dr. Rath groeide op in een bescheiden milieu. Zijn ouders waren landbouwers in het zuiden van Duitsland die hun humanitaire waarden doorgaven aan hun kinderen. "Deze waarden" zo zegt dr. Rath, "zijn voor mij nog steeds de drijvende kracht. Mijn leven is een voorbeeld van het feit dat je niet rijk geboren hoeft te worden om een bijdrage te leveren aan het scheppen van een betere wereld."

Belangrijke voordrachten van dr. Rath: